VILLA SCHOORL - SCHOORL

Het project betreft een vrijstaande nieuwbouw villa te Schoorl (gemeente Bergen) van meer dan 400m2. Het is een tweelaagse villa. Bijzonder aan het project is dat de hoofdvorm een klassieke schuur is, welke is opgebouwd uit diverse kleinere massa's waarin zich de meer private ruimten bevinden. De aandacht zal vooral liggen op het creƫren van een optimale draagconstructie in relatie tot de beperkte hoogte op de eerste verdieping, de aanwezige vides en een bijzondere vormgeving van het dak en gevelpakket.

De architectonische visie van een open opzet van het woonhuis met een hoge mate van vrijheid in de interne organisatie vraagt om een onregelmatig patroon van de draagstructuur.

De fundering is op palen. De kalkzandsteenwanden staan op een betonnen begane grondvloer. Op de locaties waar grote glazen puien ontworpen zijn maakt de vloer van de eerste verdieping grote uitkragingen over de kalkzandsteenmuren. Hier zijn aanvullende staalkolommen toegevoegd om de pieklasten op te vangen.

Ook de eerste verdiepingsvloer is van beton. Deze vloer is echter in het werk gestort. Dit gezien de architectonische wens van een bijzondere latten patroon aan de onderzijde van de vloer. Vanwege de complexiteit van de vloerbekisting is de vloer in twee fasen gestort. Het dak is geheel van hout. Voor de grote overspanningen van wel meer dan 6m zijn 300mm hoge gelamineerde houten balken toegepast. Deze balkmaat is in het gehele dak aangehouden. Alleen in de functionele volumes (slaapkamers en badkamers) zijn sandwichpanelen op de bouw gemaakt

INVOLVEMENT SIDstudio

structural design

PROJECT INFORMATION

span: 400m2 Villa
location: Schoorl

PROJECT TEAM

client : Prive
architect : Prototype
bouwkundige ondersteuning : Bijzonder bouwkundig
structure : SIDstudio
installatie : ID energie