DE GROENE GRENS - VEENENDAAL

Het project betreft een vrijstaande nieuwbouw villa op een riante kavel in natuurgebied de Groene Grens te Veenendaal van 300m2. De villa telt twee bouwlagen en bestaat architectonisch gezien uit drie delen: een gesloten kop, een transparant hart en een gesloten staart. De bijzondere vorm van het dak overkapt deze drie onderdelen en wordt gekenmerkt door de noklijn die een boogvorm beschrijft in horizontale en verticale zin.

De kunstwerken worden opgehangen aan de dakbalken. Er zijn eisen gesteld aan de maximale belasting die ten gevolge van de kunstwerken mag worden overgedragen naar de dakbalken van het atrium. In samenwerking met de kunstenaars en Kamp & van Gullik v.o.f. is het eigen gewicht en de rustende belasting bepaald. De uitdaging zat echter in de windbelasting. In ieder atrium zit een rook-afzuiginstallatie die voor luchtstroming zorgt in het atrium. Voor ieder kunstwerk is daarom geanalyseerd wat de verplaatsing ten gevolge van deze luchtstroom is.

De aandacht in het transparante hart gaat uit naar de draagconstructie die bestaat uit gelamineerd eikenhouten spanten. De overloop wordt met hetzelfde constructiemateriaal opgehangen aan de dakspanten. De uitdaging die het dak creëert vanwege haar unieke vorm is dat elk spant andere afmetingen heeft. De dakconstructie wordt gevormd door beplating en het gelamineerde eikenhout om samen schijfwerking in het vlak van het dak te verzorgen, wat gebruikt wordt voor de stabiliteit. Tussen de spant-benen die h.o.h 1 m worden geplaatst komen glazen puien in de gevel om de gewenste transparantie te bereiken.

De gesloten delen bestaan uit constructieve kalkzandsteen-wanden en betonnen vloeren. De fundering is op staal, waar de gesloten staart haar krachten naar de ondergrond afdraagt via de kelder die in het werk gestort wordt.

BETROKKENHEID SIDstudio

hoofdconstructeur

PROJECT INFORMATIE

locatie: Veenendaal

PROJECT TEAM

Ontwerp: Ralph Kieft

Management: B.V. Stichts Beheer

Construceur: SIDstudio

Aannemer: HaBé Bouwen in Stijl B.V.